10:37
ПРАВИЛА ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Чим відрізняється сухе молоко від звичайного?

Порівнявши склад і властивості двох продуктів, можна стверджувати, що різниця між натуральним і сухим молоком мінімальна. Головні відмінності такі:

  • процентний вміст корисних речовин у сухому молоці трохи менше, оскільки при високотемпературній обробці цінні властивості частково зникають;
  • сухе молоко швидше і простіше засвоюється організмом;
  • сухе молоко довше зберігається — не кілька днів в холодильнику, як звичайний продукт, а від півроку до 3 років.

Ніяких негативних особливостей в сухому молоці немає, і шкоди воно не завдає. Користь і шкода сухого молока для здоров’я людини залежать тільки від якості конкретного продукту і від дотримання технологій при його виготовленні.

Як правильно розбавляти сухе молоко

Продукт потішить приємним насиченим смаком, якщо дотримати пропорції при розведенні сухого молока і не забути про основних правилах.

  • На 1 частину продукту припадає 3 частини води — це дозволяє домогтися потрібної консистенції.
  • Розводять продукт в теплій воді з температурою не вище 60 градусів — але ні в якому разі не в окропі, інакше суміш згорнеться. Використовувати холодну воду теж не рекомендується — частинки погано розчиняться.
  • Продукт не заливають водою, а навпаки, поступово всипають його в підготовлену рідина, безперервно помішуючи.
  • Перед вживанням напій рекомендується настояти протягом чверті години — тоді суха суміш встигне повністю віддати всі свої корисні властивості.

 

Чи можна дітям сухе молоко

Якісне сухе молоко приносить організму дитини таку ж користь, як і звичайне. Більш того, порошкоподібний продукт навіть безпечніше — на відміну від свіжого, він навряд чи виявиться простроченим.

Тим не менш пропонувати корисний продукт дитині потрібно не раніше 8 місяців — так само, як і у випадку зі звичайним молоком. При цьому вибирати потрібно знежирений продукт, а цілісну суміш вводити в раціон тільки після 1 року життя — жири у великому обсязі можуть погано засвоїтися організмом малюка і завдадуть шкоди.

Увага! Оскільки при окремих захворюваннях будь молоко завдає шкоди дитячому організму, потрібно порадитися з педіатром перед тим, як пропонувати продукт малюкові.

Хімічний склад і калорійність сухого молока

Будь сухе молоко незалежно від різновиду містить у собі:

  • значна кількість вітамінів В-групи — В9, В12, В2 і В1;
  • вітамін С;
  • вітаміни А, Е і D;
  • холін;
  • нікотинову кислоту РР;
  • велика кількість кальцію — саме в ньому полягає основна користь продукту;
  • натрій і фосфор;
  • калій;
  • трохи магнію, кобальту, селену і молібдену;
  • йод, залізо, сірку і хлор;
  • повний набір найбільш важливих для організму людини амінокислот.

Калорійність 100 г продукту залежить від його різновиду. Незбиране молоко містить близько 476 калорій, знежирене — всього 362 калорії.

Важливо! В незбираному сухому молоці присутні близько 26% білків і 37% цукру, а в знежиреному — 36% білків і 52% цукру.

Користь сухого молока для організму

Сухе молоко володіє цінними для організму властивостями. Користь порошкового молока полягає в тому, що воно:

  • допомагає поліпшити склад крові і самопочуття при анемії;
  • зміцнює зуби, суглоби, нігті і волосся, рекомендується до вживання при остеопорозі;
  • благотворно впливає на судини і серцеву систему;
  • добре засвоюється при ожирінні;
  • є діуретиком, тому перешкоджає виникненню набряків;
  • добре впливає на нервову систему і надає позитивну дію на мозок;
  • приносить користь при підвищеній кислотності шлунка, оскільки знижує секрецію;
  • служить профілактикою цукрового діабету.

Сухе молоко в цілому засвоюється легше звичайного, тому є корисним продуктом для людей з чутливим шлунком. Однак лактоза в сухому молоці теж присутня — і якщо непереносимість пов’язана з алергією на цей компонент, то порошкоподібний продукт все одно буде погано засвоюватися.

Переглядів: 59 | Додав: Шурочка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar